[wpseo_breadcrumb]

Uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien worden ook wel externe aambei genoemd. Dit is vaak de pijnlijkste variant waar je het meeste last van hebt. Gelukkig is er ook wat aan te doen. Op deze pagina lees je meer over hoe je ze herkent en hoe je uitwendige aambeien kunt behandelen.

Hoe ontstaan uitwendige aambeien?

Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, zijn een anale kwaal waarbij de aders rondom de anus geïrriteerd zijn en opzwellen. Rondom het poepgat zit een sponsachtig netwerk van zwellichamen met kleine bloedvaten die de anus beschermen en de boel lucht- en lekdicht afsluiten. Handig, omdat anders de ontlasting in je broek terecht komt.

In normale omstandigheden zijn de zwellichamen niet voelbaar aanwezig. Als er echter te lang hoge druk op staat, zwellen ze op en rekken de aders uit. Hierdoor ontstaan uitwendige en inwendige aambeien. Bij aambeien die uitwendig gaan, zetten de weefsels en bloedvaten verder uit dan normaal, waardoor ze buiten de anus terecht komen.

Het weefsel van een aambei heeft dezelfde kenmerken als die van de darm, waardoor deze kwetsbaarder is dan de opperhuid. En daarmee ook gevoeliger voor druk en wrijving van bijvoorbeeld kleding en toiletpapier. Ook kan bloed zich ophopen rondom de aambei. Het gevolg is dat een externe aambei vaak (zeer) pijnlijk is en veel klachten veroorzaakt.

Hoe kan ik uitwendige aambeien herkennen?

Uitwendige aambeien herken je aan de volgende symptomen:

  • Jeuk en/ of pijn aan de anus
  • Voelbare knobbeltjes bij het poepgat
  • Een branderig gevoel
  • Pijn tijdens de ontlasting
  • Bloed op de ontlasting of op het toiletpapier

De kans op aambeien die uitwendig aanwezig zijn, is groter als je al eerder inwendige aambeien hebt gehad. Ook is er een grotere kans op uitwendige aambeien tijdens de zwangerschap en na de bevalling door de hoge druk op het rectum/ endeldarm.

Uitwendige aambeien behandelen

Er zijn verschillende manieren om uitwendige aambeien te behandelen. Simpele dingen die je zelf kunt doen zijn zorgen dat je dagelijks 1,5 à 2 liter vocht drinkt, vezelrijk eet en voldoende beweegt. Gebruik daarnaast ook zacht wc papier of een vochtig washandje met lauw water. Dit vermindert de wrijving met de aambeien die uitwendig zitten.

Ook zijn er verschillende middelen beschikbaar bij de drogisterij en apotheek. En aambeien crème of zalf kan klachten verlichten doordat deze de pijnlijke plek minder gevoelig maakt. Helpt ook dit niet en blijven klachten aanhouden? Dan kan de huisarts bijvoorbeeld een aambeienzalf met corticosteroïden en lidocaïne voorschrijven.

Uitwendige aambeien verwijderen

Bij veel pijnklachten zijn er ook opties om uitwendige aambeien te behandelen met een medische ingreep. Vaak wordt gekozen voor een rubberbandligatie waarbij de aambeien met een rubberen bandje worden afgekneld en afsterven. Daarnaast is een aambeien operatie mogelijk zoals laserbehandeling, het ophangen van aambeien en wegsnijden van aambeien of huidflapjes. Die huidflapjes worden ook wel marisken genoemd en kan de arts met een kleine medische ingreep verwijderen

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van uitwendige aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.